0

Forstuvet fod

At forstuve foden er en af de mest almindelige skader blandt privatpersoner i Danmark. At forstuve foden kan gøre meget ondt. Der er heldigvis hjælpemidler som ankelstøtter, der delvis forebygger skader, men som også stabiliserer foden og øger helingsprocessen for en allerede forstuvet fod.

En stabiliserende ankelbeskyttelse reducerer risikoen for forstuvninger af foden. Ved at bruge disse støttende ankelbeskytter kan du give dine ankler ekstra støtte.

Forstuvet fod

At forstuve foden er en af de mest almindelige skader blandt både atleter på forskellige niveauer og motionister. Når man træder skævt og forstuver foden bliver ledbåndet i ankelen ofte beskadiget. En forstuvet fod kan også indebære brud i anklens stabiliserende ledbånd. I tilfælde af en forstuvning i ankelen kan der forekomme en mindre blødning i nærliggende muskelsener, hvilket kan forårsage en hævelse i foden. Det er vigtigt at bruge en god ankelstøtte for at reducere risikoen for at forstuve foden.

Forebyg risikoen for at forstuve foden.- At forstuve foden er en af de mest almindelige skader blandt privatpersoner i Danmark.


Grunde til en forstuvet fod

For at foden kan bøjes og være bevægelig, er led og ledbånd nødvendige. Fodleddet består af to led, og stabiliteten i leddene sikres ved ledbånd både på ydersiden og indersiden af foden. På fodens yderside er der tre forskellige ledbånd kaldet det forreste ledbånd, det midterste ledbånd og det bageste ledbånd. På indersiden af foden er fire forskellige ledbånd, der samles i et væv og som mere eller mindre fungerer som en enhed. Ledbåndene i ankelen har den funktion at stabilisere fødderne, når vi står, går eller vrider på dem. Derudover hjælper vores muskler i ben og fødder også med at stabilisere vores ankler.

En forstuvet ankel forekommer næsten altid som et resultat af, at man træder skævt, så ankelen vrides ind mod kroppen, hvilket får ledbåndene på ydersiden af foden til at strække sig. Den mest almindelige type forstuvet ankel forekommer på ledbåndet, der forbinder lægbenet med ankelrullebenet. Denne form for forstuvning gør meget ondt, og ved en sådan forstuvning kan det være svært at støtte foden, da ankelrullebenet giver en stabiliserende grund for hele foden. At forstuve ydersiden af foden er altså mest almindeligt, men det kan også ske, at man træder skævt, så foden vrides udad, hvilket medfører en strækning af ledbåndet på indersiden af foden.

At forstuve foden er meget almindeligt i forbindelse med sport med hurtige vendinger såsom fodbold, floorball, basketball, volleyball eller andre former for boldsport. Der er selvfølgelig også risiko for at forstuve foden ved andre typer sport og motion, for eksempel løb i terræn, orienteringsløb eller på almindelige gåture i ujævnt terræn.

Diagnose af forstuvet fod

Hvis du er kommet ud for en ulykke og har forstuvet foden, er det vigtigt først og fremmest at finde ud af, hvilken slags forstuvning der er tale om. Det er også vigtigt at finde ud af, om det er en let forstuvning eller den er kraftigere. Da anklen normalt svulmer op umiddelbart efter uheldet, kan det være vanskeligt hurtigt at bestemme forstuvningens omfang. I værste tilfælde kan man nemlig ende med knoglebrud.

Ved at mærke på foden og anklen kan man normalt konstatere, om det handler om en forstuvning eller om der er opstået knogleskader. I tilfælde af en forstuvning er ankelknoglerne på indersiden og ydersiden af fødderne normalt intakte, og du kan klemme på dem uden at det gør ondt. Derimod plejer ledbåndene omkring ankelen at være meget ømme, og det gør ofte ekstremt ondt at klemme omkring fodens bløde dele. Hvis det er en lettere forstuvning af foden, kan man som regel behandle skaden på egen hånd uden at besøge en læge. En normal forstuvning heler normalt inden for en til to uger med hjemmebehandling, f.eks. ved hjælp af ankelstøtte eller at tape anklen. Men hvis smerten vedvarer i en længere periode, anbefaler vi dig at besøge en læge.

Behandl en forstuvet ankel

En forstuvet fod skal behandles så hurtigt som muligt efter skaden. Foden bør hurtigt placeres i en høj position for at reducere risikoen for at anklen hæver. Anklen skal gerne være godt omviklet for at skabe kompression og øge blodcirkulation i anklen. Du kan starte med at omvikle foden relativt kraftigt, men ikke så hårdt, at foden bliver følelsesløs. Efter cirka femten minutter kan du lette lidt på bandagen. Afkøl gerne anklen med is eller med et fryseelement for at reducere blødningen. Når den akutte smerte er forsvundet, bør du hurtigst muligt skaffe en stabiliserende bandage eller ankelstøtte, der giver permanent støtte og kompression til anklen i løbet af dagen. Det er vigtigt, at anklen og ledbåndene i fødderne ligger så stille som muligt for at fremskynde helingsprocessen i anklen. Derudover bør du flere gange om dagen fortsætte med at lægge din fod i en høj position med hård kompression fra bandager i femten minutters intervaller og afkøle anklen med is ind imellem. 

Hvor lang tid tager det, inden forstuvningen heler

Afhængigt af hvor omfattende forstuvningen er, kan det tage forskellige tidstum, før skaden er helet, smerten er lindret, og symptomerne forsvinder. En lettere forstuvning i foden kan hele på mindre end en uge med kontinuerlig behandling og lidt held. Symptomerne fra en mere alvorlig forstuvning af anklen kan føre til besvær i op til en måned, og hvis du er uheldig, kan du føle smerter i måneder efter forstuvningen. Det er vigtigt at komme i gang med at bevæge foden så hurtigt som muligt efter forstuvningen uden at overanstrenge den for meget. Efter cirka et døgn kan du begynde forsigtigt at vride på og vrikke med foden for at mærke, om det gør ondt. Hvis det gør ondt, bør du ikke fortsætte, men i stedet hvile foden. Når du føler, at anklen begynder at blive stærkere igen, og at du kan støtte på foden uden at det gør ondt, bør du forsøge at optræne styrken i anklen igen. Det gør du ofte automatisk, eftersom du begynder at bruge foden som sædvanligt, men i nogle tilfælde kan du også få øvelser af din fysioterapeut.

Forebyg risikoen for at forstuve foden

Naturligvis er risikoen for en forstuvning størst, når du er aktiv. Ved idræt og sportsgrene med høj intensitet er risikoen for skader selvfølgelig større end ved rolige aktiviteter. Hvis du er bange for at forstuve foden, bør du altid bruge en stabiliserende ankelbeskytter, når du træner. En tynd beskyttelse med let kompression er ofte nok, da det giver foden ekstra støtte. En ankelbeskytter kan være ekstra vigtig, hvis du bruger sko med en smallere bundplade, såsom fodboldsko eller løbesko. Husk, at jo hårdere du strammer ankelstøtten omkring anklen, desto mindre er risikoen for forstuvninger. Men pas på - du vil ikke spænde så hårdt, at følelsen og blodcirkulationen forsvinder. Underlaget påvirker også risikoen for en forstuvet fod. Højintensiv træning på ujævne overflader er meget sjovt, men kan samtidig være skæbnesvangert for anklerne. Derfor er en ankelstøtte en billig forsikring, der effektivt kan forebygge beskadigede ankler.


Fem hjælpemidler, når du har forstuvet foden

Hos os kan du bestille hjælpemidler og fodplejeprodukter, der lindrer dine symptomer, fremskynder helingsprocessen og forebygger smerter, når du har forstuvet foden. Vi har et bredt sortiment af produkter, der giver din ankel støtte, uanset om du har oplevet en lettere forstuvning eller har forstuvet den kraftigt.

1. Ankelbeskyttelsesrem – Ved hjælp af en ankelbeskyttelsesrem kan du hurtigt og nemt omvikle din ankel og skabe kompression med det samme, når du bliver udsat for en ankelskade. Støttebåndet giver støtte til anklerne og en kraftig kompression, så blodgennemstrømningen gennem foden øges.

2. Ankelstrømper med kompression (2 stk.) – Disse ankelstrømper bruger du om natten for at give et stabiliserende tryk over anklen, mens du sover. Disse strømper øger kompressionen i anklen og giver en øget blodgennemstrømning, hvilket giver kroppen de bedst mulige betingelser for at hele den forstuvede fod.

3. Ankelbeskyttere (2 stk.) – Du kan blandt andet bruge disse ankelbeskyttere til forebyggende formål for at forhindre, at du forstuver foden, mens du træner. Ankelbeskytterne fungerer også fremragende til at stabilisere anklen, når du allerede har oplevet en forstuvning. Den smarte rem, der medfølger, giver dig mulighed for at stramme ankelbeskyttelsen efter din individuelle følelse.

4. Fikserende ankelstøtte – Denne smarte ankelstøtte fikserer din fod, så den er 100 procent stabil. Der medfølger nemlig en metalskinne, som du bøjer til den ønskede position. Derefter placerer du skinnen mellem din ankel og ankelstøtten, hvilket giver dig lige den rigtige vinkel på din ankel. Denne faste ankelstøtte kan med fordel bruges både om natten og om dagen uden at anklen bevæger sig.

5. Stabile ankelbeskyttere (2 stk.) – Dette er vores ultimative model, når det kommer til ankelstøtte. Når du køber disse ankelbeskyttere, får du to virkelig stabile beskyttere i god kvalitet. Beskytterne giver utrolig stabilitet til din ankel. Uanset om du har en let eller stærkt forstuvet fod, kan du forvente, at denne ankelstøtte giver dig de bedst mulige betingelser for en skånsom heling.