0

Hallux Valgus

Reducér smerter ved Hallux Valgus, hurtigt og nemt. Hallux Valgus kan være smertefuldt og kan forebygges med en tåseparator eller med en Hallux Valgus støtte. Et tegn på Hallux Valgus er, når storetåen peger indad mod de andre tæer. Det er almindeligt, at knysten ved storetåen i så fald trykkes udad, hvilket kan skabe tryk og gnavesår, når du bruger stramme sko. Så er det en god idé med en blød beskyttelse, der reducerer trykket fra skoen.

Hallux Valgus

Hallux Valgus kommer fra det latinske sprog og betyder skrå storetå. Når Hallux Valgus udvikler sig, begynder fodens forreste del at blive bredere og fladere. Derefter begynder storetåen at vinkle sig mod de andre tæer, og der kan dannes sår mellem tæerne. Hallux Valgus er et almindeligt fodproblem og kan skyldes arvelighed. 

Det kan også være fordi man i længere tid har brugt for smalle sko med for lidt plads til forfoden og tæerne. Hallux Valgus forekommer nemlig ikke så ofte i lande, hvor man ikke bruger sko lige så tit som i Norden. Ni ud af ti, der er berørt af Hallux Valgus, er kvinder.

For at forebygge og lindre Hallux Valgus kan du bruge rummelige sko samt støtter.- Hallux Valgus indebærer, at storetåen er skrå og presses indad mod de andre tæer.


Hvordan opstår Hallux Valgus?

Hallux Valgus indebærer, at storetåen er skrå og presses indad mod de andre tæer. Storetåens skrå stilling kan føre til, at storetåleddene skubbes ud og danner en knyst på fodens inderside. Dette skyldes delvist, at der er en slimsæk under huden, der let svulmer op, når den udsættes for tryk. Problemet behøver ikke at være smertefuldt, men det kan være vanskeligt at finde sko, der ikke klemmer foden på grund af forvrængningen af storetåen og knysten. Knysten kan være af forskellig størrelse.

Man kan opleve en følelse af træthed i fodens forreste del og føle smerter i leddet til storetåen. Smerten kan føles værre, hvis tåen bliver belastet, og især hvis den ømme knyst bliver betændt. Det kan også føre til, at de andre tæer begynder at krølle, da de har mindre plads.

Forebyg og reducér Hallux Valgus

For at forebygge og lindre Hallux Valgus kan du bruge rummelige sko samt støtter. Det kan være en god idé at supplere med et indlæg, der understøtter svangen mellem storetåen og lilletåen, en såkaldt tåpude. For at understøtte foden findes der også såkaldte trykaflastningsringe og specielt fremstillede bandager, der retter storetåen ud.

1. Vælg den rette type sko

Da storetåleddet har en tendens til at bule ud på fødderne ved Hallux Valgus, er det vigtigt at vælge den rette type sko. På forfoden ved storetåleddet dannes en knyst, hvor storetåen krummer indad, hvilket gør, at forfoden dermed bliver bredere. Stramme og hårde sko kan skabe tryk mod Hallux Valgus-knysten, hvilket kan forårsage store smerter. Der findes nemlig slimsække i området omkring stortåen, der har den grundlæggende funktion at beskytte storetåen. Ved langvarigt tryk på disse slimsække, for eksempel i forbindelse med for stramme sko, kan der udvikles betændelse. Ved at bruge et par bredere sko kan du undgå at få ondt i forfoden. Det kan også være en god idé at bruge en blød silikonebeskyttelse til forfoden, der beskytter stortåleddet mod det værste tryk.

Højhælede sko er en type sko, du bør undgå, hvis du lider af Hallux Valgus. Sko med høje hæle øger nemlig belastningen på forfoden, hvilket giver et stort tryk på storetåleddene. Derudover er højhælede sko tit meget stramme, især forrest mod tåen.

2. Brug skoindlæg

Hvis du har et pronerende skridt, hvilket betyder, at fødderne synker ind mod kroppen, øges trykket også på indersiden af fødderne. Dette betyder, at storetåleddene må udstå en øget belastning, hvilket kan forværre Hallux Valgus. Ved at bruge et skoindlæg, der modvirker pronation, kan du reducere trykket på storetåleddet og dermed lette hverdagen, hvis du lider af Hallux Valgus.

Udover pronation er det også almindeligt, at Hallux Valgus udvikler sig hos personer, der har lave eller nedsænkede svange. På samme måde som pronation giver tryk på storetåleddet, forårsager lave svange også et stort tryk på forfoden, hvilket øger trykket på storetåleddet. Ved at bruge en forfodspude eller et skoindlæg med ekstra forfodsstøtte, kan du reducere trykket over forfoden.

3. Tåskillere og støtter

Ved at bruge et par tåskillere eller en støtteskinne for storetåleddene, kan du let reducere trykket ved Hallux Valgus. Der er flere forskellige typer hjælpemidler til dig, der lider af Hallux Valgus. Både i form af beskyttelse, der kan bruges indendørs uden sko, eller udendørs, når du har sko på. Derudover er der et hav af hjælpemidler mod Hallux Valgus, som du kan bruge om natten, mens du sover, for at rette storetåen.


Fem øvelser mod symptomerne

Der er en række forskellige typer øvelser, der hjælper dig med at forebygge og lindre besvær fra et skråt storetåled. Ved at træne og strække tæerne og dine storetåled, kan du reducere symptomerne fra Hallux Valgus på en enkel og effektiv måde, især hvis du begynder tidligt.

1. Stretch og stræk på storetåen 

Hvis du opdager, at storetåleddene begynder at vokse i den forkerte retning, er det vigtigt at tage fat i problemet med det samme. Jo længere du venter, jo større er risikoen for at udvikle Hallux Valgus over tid. Ved at strække storetåleddene i den modsatte retning kan du forhindre, at stortåleddene vokser i den forkerte retning. Bøj storetåleddene i alle retninger undtagen indad. Løft dine storetæer opad, så de peger lige op mod loftet, så meget du kan. Hold dem presset opad i denne position i fem sekunder, og krum eller pres derefter tæerne nedad i fem sekunder. Gentag processen mindst fem gange hver morgen og aften.

2. Stræk storetåleddene ud fra foden

Eftersom storetåleddene vokser indad ved Hallux Valgus, er det vigtigt at skille tæerne i den modsatte retning, dels for at forhindre smerter, men også ud fra et rent kosmetisk perspektiv. Ved hjælp af et stretchbånd til dine storetæer kan du nemt udstrække stortåleddene sidelæns. Gentag den samme proces som når du strækker storetåleddene op- og nedad. Træk stretchbåndet over dine storetæer, og pres fødderne udad, så du føler, at det trækker i storetåleddene. Hold positionen i cirka fem sekunder ad gangen, og gentag fem gange hver morgen og aften.

3. Træn greb med dine tæer (håndklædeøvelsen) 

En smart måde at træne leddene i tæerne på er at træne greb med fødderne. Dette gør, at du får stærkere og mere fleksible led, men også, at du strækker leddene ordentligt ud. Den ultimative træning for dine storetæer er håndklædeøvelsen. Læg et håndklæde på gulvet, og stil en skammel ved siden af. Tag sko og strømper af, og forsøg derefter at gribe fat i håndklædet med tæerne. Når du har et godt greb med tæerne, løfter du håndklædet over skamlen og slipper det på den anden side af skamlen. Gentag processen ti gange hver morgen.

4. Rullende massagebold  

Hvis du har ondt i fødderne, kan en massagebold gøre underværker for følelsen i dine fødder. For at massere fodsålen skal du sætte dig ned og placere en massagebold på gulvet under den ene fod. Rul bolden under foden i cirka to minutter, og skift derefter fod. Dette kan hjælpe med at lindre fodspændinger og kramper i fødderne. Fokusér især på at rulle bolden på området omkring forfoden og storetåleddet for at reducere smerter ved Hallux Valgus.

5. Gå barfodet

Et af de måske absolut bedste tip til at reducere problemer med Hallux Valgus er lige så simpelt, som det er effektivt. Undgå at bruge sko så meget som muligt! Stramme sko kan nemlig være katastrofale for dig med tendens til Hallux Valgus. Derfor bør du gå barfodet så meget du kan, både indendørs og udendørs. Undgå at bære sko, indesko eller indendørs tøfler i hjemmet eller på kontoret, og forsøg at gå barfodet så meget du kan, så snart vejret tillader det om sommeren, når du er udendørs.


Beskyttelse mod Hallux Valgus

Vores støtter til skrå storetåled aflaster den forreste svang og giver effektiv beskyttelse. Beskyttelsen trækkes over din stortå og minimerer trykket på leddene ved storetåen. Du kan købe støtten her. Om natten kan du bruge natskinne/natstøtte, der passer til begge fødder og som er fleksibel, så det er let at gå med den. Fordelen ved vores natstøtte, sammenlignet med tidligere modeller på markedet, er fleksibiliteten. Støtten passer både til venstre/højre fod og er smidig og fleksibel, så det er lettere at gå med den. Korrigeringsstøtten er let at sætte på og justeres og sættes enkelt fast ved hjælp af et velcrobånd. Du kan finde natstøtten her. Man kan lindre smerten i fødderne med fodpleje. Hvis man har hård hud, er det en god idé at blødgøre dem i et fodbad og derefter forsigtigt file med for eksempel en fodfil, der fjerner hård hud og gør fødderne bløde. Afslut med en blødgørende elektronisk fodfilcreme. I alvorlige tilfælde kan en operation være en nødvendighed.

Forebyg Hallux Valgus med træning & træk

Hvis du ser tendenser til Hallux Valgus, bør du i højeste grad anvende et redskab til at strække storetåen i den modsatte retning. Ved at strække storetåen ved hjælp af et værktøj, kan du let forebygge problemet. Du bør foretage øvelsen hver aften i mindst 20-30 minutter for at opnå det bedste resultat.