0

Barfodssko

Med barfodssko kommer du tættere på jorden og får en mere naturlig løbe- og gangstil. Dine fødder og dine tær får mulighed for at sprede sig ud præcis som når du går barfodet. Takket være den smarte udformning behøver du ikke tvinge dine fødder til at tilpasse sig efter smalle sko. Samtidigt med at du får en fornemmelse af at gå barfodet, så beskyttes fødderne ligeledes mod skarpe underlag som stene og grene.

Barfodssko

Eftersom skoene og skosålerne er tynde, så får dine fødder muligheden for at aktivere sine muskler. Der findes mange forskellige varianter at vælge imellem. Dels findes der sko med et klassisk udseende, som ligner almindelige sko. De er skabt til alle lejligheder, alt fra løbesko til vandrersko. Dels så findes der ligeledes moderne FiveFingers, som separerer alle tær.

Hvordan er barfodssko opbyggede?

Det som adskiller barfodssko og almindelige sko er hvordan skoene er byggede. Der findes blandt andet to vigtige forskelle, nemlig sålens højdeforskel og tåboksens udformning.

Derfor skal du anvende barfodssko.- Med barfodssko kommer du tættere på jorden og får en mere naturlig løbe- og gangstil.


Skosåler uden højdeforskel

I almindelige sko findes der ofte et såkaldt drop, som gør at hælen havner højere oppe end tæerne i dine sko. Denne højdeforskel kan give en stejl vinkel mellem hæl og forfod. Hvis du køber en sko uden drop, så får du et naturligt løbe- og gangskridt takket være at fod-nedsætningen ikke sker med hælen først.

Barfodssko har en minimalistisk opbygning, og målet er at du skal have følelsen af at gå barfodet. Derfor mangler skoene ”drop” og den tynde sål har samme jævne tykkelse. Takket være den tynde sål, så oplever du en sensorisk opkobling. Når du går ”barfodet” så får nerverne i fodsålen nemlig mulighed for at samle information op, og sende til hjernen. Det giver dig blandt andet bedre balance.

Bred tåboks med plads til tæerne

Med barfodssko behøver du aldrig mere føle at du skal klemme dine fødder ned i et for trangt rum. Dermed mindsker du din risiko for at få hallux valgus af for trange sko. Når du går ”barfodet” så får dine tær nemlig al den plads de vil have i skoene, og dermed får du en naturlig gangstil.

Tåboksen er bredere end i almindelige sko, og har ikke samme snævre vinkel i forenden. Tåboksen er helt enkelt udformet efter hvordan din fod faktisk ser ud når du sætter den i jorden, snarere end hvordan moden vil have at den skal se ud. Med en bred tåboks får du bedre bevægelighed og står fastere på jorden. Hvis du kan vifte med tæerne inde i skoen, så er det antageligvis en god model for dig.

Derfor skal du anvende barfodssko

Sko som giver dig en barfodsfornemmelse er fremstillet i et materiale som er åndbart og de er meget fleksible og bøjelige. Du kommer ikke til at få samme støtte som af almindelige sko. Skoene mangler nemlig både polstring og støddæmpning. Det er dog noget meget positivt for dine fødder og din krop.

Eftersom du ikke får nogen ekstra støtte fra dine sko, så må kroppen selv opbygge sin styrke. Med hjælp af minimalistiske sko kommer dine fodmuskler til at arbejde og bliver efter noget tids brug stærkere. Du kommer også til at få en stærkere hoftemuskulatur og sædemuskulatur med sko uden højdeforskel i sålen.

Andre fordele med kompatible barfodssko er at du mindsker risikoen for smertefuld hallux valgus med et skævt tåled. Du mindsker ligeledes risikoen for slidskader hvis du løber i sko uden et højt drop. Dette skyldes at du sætter foden i jorden på en korrekt måde, og dermed mindsker risikoen for at skade blandt andet knæene.

Hvilke sko skal jeg vælge?

Barfodssko slog igennem og blev populære da ”Vibram FiveFingers” lanceredes. Det er såkaldte tåsko, som separerer tæerne og derfor kaldes de tit for tåsko. Disse sko giver virkelig en følelse af at du er barfodet.

Du behøver dog ikke vælge tåsko, derimod findes der i dag også masser af sko som har et mere klassisk udseende. Når du skal købe nye sko, så bør du overveje hvornår du skal anvende dem. Alle sko har lignende såler. De er flade og tynde. Derimod varierer skoenes udseende alt efter om du vil have støvler, sandaler eller lignende. Desuden varierer skosålernes mønster.

Vælg den rette model

Barfodssko er letvægts, og kommer i alle slags modeller og varianter. Det fælles er den utroligt tynde sål. Eftersom du knapt mærker du har sko på, så får du en ægte barfodsoplevelse og en naturlig gangstil.

Givetvis bestemmer du selv om du vil have bare tær i skoene eller ej. Det går fint at have strømper på i skoene. Termen ”barfods” hentyder til den naturlige gangstil, ikke til at du skal være barfodet i skoene.

Barfodssko til løb

Når du løber, er det vigtigt at din sko sidder godt på foden. Foden skal ikke kunne glide rundt inde i skoen. Til løb behøver du et par sko med godt greb, som giver dig fæste uanset om du løber på græs og asfalt eller stok og sten.

Der findes et stort udbud at vælge mellem. Tåsko er ekstra populære ved præcis løb eftersom de giver dig et naturligt løbeskridt og en herlig løbefornemmelse.

Foruden almindelig løbesko findes der ligeledes terrænsko for dig som løber i hårdere terræn. De giver dig et ekstra godt greb ude i skov og på mark. Hvis du derimod skal løbe udenfor om vinteren så er trailrunningsko et godt valg. Med ret mønster og pigge får du greb i alt fra is til mudder.

Fine barfodssko til hverdagen

Til hverdag er fodrigtige barfodssko altid et godt valg. Ved at lade dine fødder aktiveres selv i supermarkedet og på arbejdet får du en naturlig gangstil og en god holdning hele dagen. Du kan finde både ballerinasko, sandaler og lette hverdagssko med barfodssål. Desuden findes der ligeledes fine vintersko med godt greb og tynd sål.

Barfodssko til børn

At anvende barfodssko er det bedste for børns fødder. Så får de en chance for at træne deres stabilitet og føddernes muskler allerede fra begyndelsen. Takket være det faktum at fødderne ikke presses ned i stramme sko, så får de en chance for at udvikle sin anatomi og fødderne udvikles på den rette måde. Skoene har en bred tåboks og lav eller ingen højdeforskel på sålen.

Glem ikke tilvænningsperioden

Uanset hvilken skomodel du køber, så kan din krop behøve tid til at vænne sig til de nye sko. Barfodssko mangler som sagt støtte, og derfor behøver din krop at få tid til at udvikle og styrke såvel muskler og væv som din balance.

Gangstilen forandres og du sætter tæerne i jorden i stedet for hælen både når du løber og når du går. Dine sædemuskler bliver derfor nødt til at arbejde mere, noget som kan give dig samme muskelsmerter som efter træning i begyndelsen.

For en smidig overgang til minimalistiske barfodssko er det godt bare anvende dem under kortere perioder i begyndelsen. Derefter øger du den tid du anvender dem, og til sidst kommer dine fødder, ben og hofter til at takke dig for dit valg af sko.