0

Hælspore

Reducer smerter i hælen i forbindelse med hælspore med et blødt, aflastende og behageligt hælindlæg. Ved at bruge et blødt hælindlæg, aflaster du øjeblikkeligt hælsporen. Hælspore kan være meget smertefuldt og er en af de mest almindelige årsager til smerter i hælen. Med den populære hælpakke (4 stk.) får du fire forskellige produkter, der lindrer hælspore.

Hælspore, hvad er det?

Hælspore er besvær, der opstår i eller under hælen og kan forårsage mange smerter. Hælspore skyldes overbelastning af plantar fascia-senen i svangen og dannelsen af et legeme under hælen, der ligner en spore, deraf navnet hælspore. Symptomet kaldes undertiden også plantar fasciitis. Denne overbelastning kan forårsage alvorlige smerter under svangen, på indersiden af foden og under hælen. Et blødt skoindlæg kan lindre smerten. Smerten, der opstår ved hælspore, skyldes små brud i senehæftet mellem hælbenet og tæerne. Hælpore er en af de mest almindelige årsager til smerter i hælen, og mindst to procent af befolkningen lider af hælspore.

At blive ramt af en hælspore gør normalt meget ondt. Smerten plejer at være mest tydelig under hælen.- Hælspore er besvær, der opstår i eller under hælen og kan forårsage mange smerter.


Symptomer ved hælspore

At blive ramt af en hælspore gør normalt meget ondt. Smerten plejer at være mest tydelig under hælen. Især under den indre halvdel af hælbenet, men smerten kan også lokaliseres direkte under hælen og undertiden på forkanten af hælbenet mod svangen.

Når du står op, placeres mere end halvdelen af din kropsvægt på hælene, og hælspore har derfor en tendens til at gøre mest ondt, når du står op eller går. I tilfælde af større besvær, kan hælspore også mærkes ved hvile. Hælspore kan ramme begge fødder på samme tid, men det er mest almindeligt, at kun én fod er berørt.

De største problemer plejer at opstå om morgenen efter en lang nats søvn. Dette betyder, at mange mennesker, der lider af hælspore, begynder at gå meget på forfoden eller på ydersiden af foden for at undgå smerter under hælen. En ubehagelig smerte kan opstå, når hælen bliver belastet om morgenen, eller når man går barfodet. Smerten bliver ofte værre i løbet af dagen, når foden er belastet, eller når man går på hårdt underlag.

Sådan forebygger du hælspore

Det er anderledes, hvordan man oplever smerten ved hælspore. Symptomerne kan variere, og nogle kan opleve ubehag efter en gåtur, mens andre knapt kan stå på hælen. Problemerne kan opstå, hvis du anstrenger din fod på en anden måde end tidligere, for eksempel når du skifter sko. For at dæmpe smerten er der gode behandlinger, der sigter mod at reducere lidelsen, eksempelvis hælindlæg.

Smerten kan lettes ved hjælp af sko eller hælindlæg, der aflaster det ømme punkt. Du kan bruge et par bløde hælindlæg for hælspore, der aflaster dine hæle og reducerer smerten. Disse hælindlæg er bløde og lavet af silikonegel. Den indbyggede blå zone i hælpuden er ekstra blød og er designet til at give ekstra trykaflastning.

Det kan føles lindrende at gå i bløde sko. Så skift til sko, der er stabile og indlæg, der giver god stødabsorbering for foden. Sålen skal være blød under hælen, og det er godt med indlæg, der kan bruges både inde og ude. Du kan bruge et par bløde hælbeskyttere, der aflaster dine fødder, når du står eller går. Hælbeskytterere kan bruges med eller uden sko og er ideelle til eksempelvis at reducere smerter ved hælspore eller smerte i hælen. Hælbeskytteren kan bruges i alle typer sko. Du kan også bruge dem under dine strømper.

Fire øvelser ved hælspore

Hælspore og hælsmerte kan have flere forskellige årsager, men faktum er, at en stor del af behandlingen for at slippe af med symptomet, er relateret til rehabiliteringstræning. Selvfølgelig i kombination med et blødt og behageligt hælindlæg, der kan aflaste den værste direkte smerte. Det er derfor vigtigt at vide, hvad man kan gøre på egen hånd for at fremskynde hælens helingsproces og for at reducere smerter i foden. Husk, at du altid bør hvile fra fysiske aktiviteter såsom løb eller endda længere gåture, hvis du mærker, at dette er noget, der provokerer smerter i hælen.

1. Stræk hælsenen 

Du har sandsynligvis aldrig tænkt på din hælsene (eller plantar fascia, som den kaldes på latin), før end du har skadet dig og oplever smerter i hælen, som senen kan forårsage. Smerten er ofte stærkest, hvor plantar fascia er fastgjort ved hælsporen, der sidder ved hælbenet. Ved at strække hælsenen kan du reducere den oplevede smerte. Stil dig mod en væg, og placér din hæl på gulvet, samtidig som du placerer forfoden op mod væggen. Nærm dig langsomt væggen med overkroppen, og mærk trykket stige, både under foden i hælsenen og bagpå ved læggen.

Den samme øvelse kan udføres siddende på en stol ved at du trækker noget, såsom et håndklæde, bag din forfod. Hold benet ud i luften, og træk derefter i håndklædet, så dine tæer peger mod dig. Således skaber du et tryk i hælsenen.

2. Massagebold under foden 

Når du har ondt i hælene, kan en massagebold gøre underværker for at reducere smerterne. Ved at massere fodsålen og hælsenen under dine fødder, kan du lette symptomerne fra hælspore. Sæt dig på en stol eller i sofaen, og placér en massagebold på gulvet under en af fødderne. Rul bolden under foden i cirka fem minutter, og skift derefter fod. Dette er en simpel øvelse, der kan udføres hver aften, for eksempel foran fjernsynet.

3. Brug en natstrømpe 

En natstrømpe er nøjagtigt, som det lyder, nemlig et effektivt hjælpemiddel, der behandler problemer med hælspore om natten, mens du sover. Ved at fiksere din fod med en natstrømpe mens du sover, udstrækker du hælsenen, hvilket allerede næste morgen kan få smerten til at føles meget svagere. En natstrømpe giver en kontinuerlig, langsom og mild strækning af den ømme sene under foden.

4. Styrk hælsenen med træning 

Ved at styrke hælsenen, reducerer du risikoen for fremtidige hælspore. Lige som kroppens øvrige sener og muskler, kan du naturligvis også optræne din hælsene. Med en stærkere hælsene reducerer du risikoen for smerter i hælen og under foden i fremtiden. En af de absolut bedste og mest effektive øvelser til at træne hælsenen er at foretage såkaldte tåløft. Som med armhævninger handler tåløftning om at løfte kropsvægten fra jorden. Når du laver et tåløft, skal du helt enkelt bare stå lige og derefter løfte dig op, indtil du står på tå.

Når tåløftene bliver for lette at lave direkte fra jorden, kan du nemt gå et niveau op i intensitet. Brug et trappetrin eller en fodskammel, og stil dig med forfoden på skamlen, så hælen hænger udenfor. Således kan du gå dybere med hælen, inden du løfter dig op. Når dette også bliver for let, kan du udføre nøjagtig den samme øvelse med den forskel, at du holder en vægt i hænderne.


Sådan skal du behandle hælspore

At blive ramt af hælspore kan i høj grad begrænse hverdagen. Selv den mest simple aktivitet, som at tage i supermarkedet eller udføre ens arbejde, kan blive problematisk. Heldigvis er det i mange tilfælde meget nemt at behandle hælspore. Ved at aflaste det overbelastede væv i hælen, får hælen fred og ro, så hælsporen kan hele. Aflastning af plantar fascia kan enten gøres ved hjælp af et blødt hælindlæg eller aflastende hælkopper, ortopædiske skoindlæg med god sidestøtte for hælpuden samt understøttelse af svangen eller tapening af hæl og svang.

Fem tip for at reducere hælspore

  • Brug et par bløde skoindlæg i dine sko med støddæmpning for hælene 
  • Anvend en strømpe med blød gel ved hælene, når du opholder dig udendørs
  • Stræk plantar fascia med en natstrømpe eller et stretchbånd
  • Udfør cirkulationsøvelser for at øge blodgennemstrømningen i foden
  • Brug hælsporestrømper med kompression for hurtigere heling

Hælkop aflaster hælspore

Et par hælkopper i silikone (149 :kr.) hjælper dig med at slippe af med smertefulde hælsporer. Et par hælkopper passer til alle typer sko fra sneakers og løbesko til støvler eller arbejdssko. Indlæggene aflaster dine hæle og har en blød og behagelig overflade med en god stødabsorberingsevne. Vores hælkopper er lavet af hundrede procent silikone, der giver en blød og behagelig stødabsorbering for dine hæle, hvis du lider af hælspore.

Gel-strømper

Gelstrømperne (149 kr.) er et af vores bedst sælgende produkter til lindring af hælspore. Disse behagelige sokker aflaster dine hæle og giver en behagelig stødabsorbering. Strømperne har en gelpude, der er syet ind i hælen, og som giver stødabsorbering og reducerer smerter i dine hæle. Kan med fordel bruges af dig, der lider af hælspore, eller som får ondt i hælene, når du står eller går. Disse gelstrømper kan både bruges med og uden sko.

Skoindlæg ved hælspore

Ved at bruge et blødt skoindlæg kan du også nyde aflastning, når du bevæger dig udendørs. Vi har flere modeller af skoindlæg, der er velegnede ved symptomer såsom hælspore eller smerter i hælene. Når du vælger et skoindlæg, bør du sørge for, at skoindlægget har ekstra støtte til hælen. Der er forskellige varianter af støtter. Visse modeller har en hævet, blød hælpude, men der findes også varianter, hvor hælen er formet som et krater med det formål at omgive og støtte dine hæle.

Bestil en prisnedsat produktpakke

Vi anbefaler, at du prøver vores pakke med fire forskellige produkter for hælspore. Pakken indeholder to typer gelstrømper og to populære hælindlæg i blød gel. Denne pakke fås i to forskellige størrelser, og når du bestiller pakken, vil du sandsynligvis kunne lindre dine hælsmerter.