0

Fodsved

Alle mennesker sveder, og fodsved er meget almindeligt. Faktum er, at hver fod kan producere så meget som en deciliter sved per dag. Ved at anvende vores produkter mod fodsved kan du mindske risikoen for ildelugtende fødder eller ildelugtende sko. Ved at pleje dine fødder regelmæssigt mindsker du risikoen for at de skal begynde at lugte dårligt.

Hvis du plejer at få meget fodsved kan en fodspray eller en fodcreme mod fodsved gøre underværker for dine fødder. En foddeodorant hjælper dine fødder med at holde sig tørre og lugtfrie hele dagen.

Hvad er fodsved?

Vores kroppe producerer sved via svedkirtler, som findes over hele kroppen. Bare på fødderne findes omkring 250.000 svedkirtler. Derfor er det ikke specielt underligt, at nogle gange rammes af fodsved. At svede er kroppens måde at regulere kropstemperaturen på. At sved er helt enkelt et signal om at kroppen er for varm, og derfor behøver køles ned. 

Det er meget praktisk egentlig. Ulempen med sved er at kropsvæsker kan lugte dårligt. Den dårlige lugt blomstrer af bakterier som trives godt i fugtige og varme klimaer.

Alle mennesker sveder, og fodsved er meget almindeligt.

-Faktum er at hver fod kan producere så meget som en deciliter sved per dag.


Hvorfor får man fodsved

Forskellige mennesker sveder forskellig mængde. Dette beror blandt andet på genetik og kostvaner, men også på andre faktorer såsom hvor aktiv man er. En person som arbejder i tykke sko på et lagergulv i en varm fabrik, har af åbenbar anledning større risiko for at rammes af fodsved end en person som bærer tyndere sko, og arbejder på et køligt kontor.

Fødderne kan producere så meget som en deciliter sved per fod om dagen hvilket gør fødder, strømper og frem for alt sko til en perfekt grobund for bakterier som trives i varme og fugtige miljøer.

Fodsved har en tendens til at trives ekstra godt i tætte og varme sko. Specielt under varme forårs- og sommerdage, hvor man som regel er ude at spadsere mere end om vinteren. Hvis du desuden anvender tykke og tætte strømper, så er risikoen for at rammes af fodsved stor. Et par tyndere strømper kan derfor være nok til at komme af med fodsveden.

Mindsk dårlig lugt fra fødderne

Ved at holde fødderne trimmet mindsker du risikoen for at dine fødder og sko begynder at lugte dårligt. Sørg for at holde tåneglene trimmet, og fil hård hud væk fra hæle og tæer. Når hård og død hud bliver fugtig, har den en tendens til at tiltrække bakterier, som snart begynder at lugte dårligt.

Anvend tynde bomuldsstrømper, hvis du plejer at blive varm om fødderne. Tykkere strømper såsom f.eks. tennissokker er dårlige til at lade luft passere igennem, og fødderne bliver ofte vældigt varme i tykke strømper. Hvis du har problemer med fodsved i tykkere sko, bør du i stedet vælge et par tyndere sko, som ventilerer bedre.

Fjern fodsved

Anvend en fodspray mod fodsved på dine fødder et par gange om ugen. Smør eller spray fødderne med en antiperspirant fodspray for at holde bakterier væk, og beskytte fødderne. En fodspray mod fodsved og dårlig lugt fra fødderne bør anvendes i direkte forbindelse med at du har taget bruse- eller karbad. Glem ikke at virkelig gnubbe fødderne godt når du rengør dig. Lad ikke bare sæbe og vand fra resten af kroppen løbe nedover fødderne.